Het overlijden van een dierbare maakt een mens in het leven doorgaans maar een paar keer mee. Er komt na een overlijden veel op u af. Naast het omgaan met emoties en verdriet, moeten er ook allerlei keuzes gemaakt worden. In 11 stappen leg ik uit hoe de periode tussen overlijden en de uitvaart eruit ziet en wat u kunt verwachten.
Stap 1: vaststellen van overlijden.
Wanneer iemand is overleden, dient het overlijden vastgesteld te worden door een arts. De arts laat in ieder geval een “Verklaring van overlijden” bij u achter en een ingevuld formulier voor het Centraal Bureau voor de Statistiek, het “B-formulier”. Steeds vaker wordt het B-formulier digitaal geregeld en krijgt u alleen het A-formulier.
Stap 2: bel de uitvaartbegeleider van uw keuze.
Wanneer de arts is geweest en deze formeel het overlijden heeft vastgesteld, dan kunt u de uitvaartbegeleider bellen. Twee dingen zijn hierbij van belang:
- Wanneer de uitvaartbegeleider er is, begint het “geregel”. Misschien vindt u het wel fijn nog even in alle rust bij elkaar te zijn. Neem die tijd, het komt niet aan op een uurtje!
- U mag elke uitvaartbegeleider bellen die u wilt, ongeacht waar u verzekerd bent. U hoeft dus niet het nummer bovenaan de verzekeringspapieren te bellen.
Met de uitvaartbegeleider van uw keuze maakt u een afspraak, doorgaans op de locatie waar de overledene is.
Stap 3: de uitvaartbegeleider komt naar u toe.
Wanneer u belt, wordt een afspraak met u gemaakt wanneer de uitvaartbegeleider bij u zal zijn. Als u Mare Uitvaartbegeleiding belt, kom ik naar u toe en neem ik alle tijd voor onze eerste kennismaking. Graag hoor ik wat er is gebeurd, hoe de laatste periode is geweest voor de overledene en hoe deze voor u en andere nabestaanden is beleefd. Ik zal u ook vragen of ik uw dierbare mag zien, zodat ik weet over wie we praten.
Na de kennismaking over en weer, bespreken we met elkaar hoe de laatste verzorging zal plaatsvinden. Wilt u zelf verzorgen of daarbij helpen? Wilt u alleen kijken of er juist helemaal niet bij zijn? Alles kan en alles mag.
Daarnaast bespreken we of uw dierbare thuis zal blijven tot de dag van de uitvaart, of dat we uw dierbare gaan overbrengen naar een rouwcentrum. Als u graag wilt dat de overledene thuis blijft, dan moet uw woning daarvoor geschikt zijn. Bij voorkeur verlaat uw dierbare het huis zonder het maken van onplezierige manoeuvres.
Stap 4: de laatste verzorging.
Wanneer we besproken hebben hoe de laatste verzorging gaat plaatsvinden, laat ik het zorgteam komen met wie ik uw dierbare ga verzorgen. Wanneer u zelf gaat verzorgen, zullen wij u waar nodig bijstaan. Op respectvolle wijze wordt uw dierbare gewassen en gekleed, uiteraard in de kleding die u heeft uitgezocht.
Stap 5: de opbaring.
Het opbaren van uw dierbare kan op diverse manieren.
Als u kiest voor een thuisopbaring, kan dat verschillende wijzen. Opbaren op bed of opbaren in de uitvaartkist, -mand of wade. In beide gevallen wordt er een koeling geplaatst, die zorgdraagt voor het koelen van het lichaam.
Wanneer er sprake is van een opbaring op bed, kan dat op het eigen bed of een logeerbed, maar er kan ook een bed gehuurd worden. Als het een opbaring in de kist (of een andere omhulling) is, dan moet daar in de woning plaats voor zijn of gemaakt worden.
U kunt ook kiezen voor opbaren in een 24-uurs kamer van een rouwcentrum. Uw dierbare wordt vanaf de plaats van overlijden overgebracht naar het rouwcentrum. De opbaring vindt plaats in een kamer waar u 24 uur per dag toegang toe heeft.
Een ander alternatief is dat uw dierbare wordt overgebracht naar de algemene koeling van een rouwcentrum, crematorium of begraafplaats. Desgewenst kan een rouwbezoek ingepland worden op een nader te bepalen datum, al dan niet met open kist. U kunt er ook voor kiezen de kist bij vertrek van de plaats van overlijden definitief te sluiten.
Wanneer de eerste 5 stappen doorlopen zijn, is er al veel gebeurd en dat allemaal op één dag! Het kan best zo zijn dat het allemaal genoeg is geweest voor deze eerste dag. Ik vind het van belang om rust te brengen en niet alles hoeft in het eerste gesprek te zijn geregeld.
Stap 6: bepalen dag van de uitvaart.
Na de zorg voor uw dierbare is de volgende belangrijke beslissing aan de orde: bepalen van de dag van de uitvaart. Een overledene moet binnen 6 werkdagen, na de dag van overlijden, gecremeerd of begraven worden. Als het langer gaat duren, moet uitstel aangevraagd worden. Bij het bepalen van de datum, speelt mee of u een voorkeur heeft voor een crematorium of begraafplaats en wat daar de mogelijkheden zijn.
Als u geen voorkeur heeft zal ik u informeren over de verschillende crematoria en begraafplaatsen in de regio, zodat u tot een passende keuze kunt komen. Vervolgens boeken we een dag en tijdstip bij het crematorium of de begraafplaats.
Stap 7: globale invulling uitvaart en inplannen andere bijeenkomsten.
Het is van belang met elkaar in grote lijnen te bedenken hoe de dag van de uitvaart eruit gaat zien. Waar is de afscheidsplechtigheid, hoe lang gaat die ongeveer duren, hoeveel genodigden worden verwacht, wilt u na afloop nog een samenzijn plannen, op welke locatie en hoe lang gaat dat duren? Wilt u nog gelegenheid geven tot afscheid nemen van de overledene en daarvoor een rouwbezoek / condoleance / avondwake inplannen?
Wanneer we dit allemaal weten, kan de kennisgeving geregeld worden.
Stap 8: de kennisgeving.
Wanneer uw dierbare is overleden, wilt u mensen informeren en eventueel uitnodigen voor een rouwbezoek en/of de uitvaart. Dit kan door middel van een rouwkaart, een digitale rouwkaart of een pdf bestand wat naar iedereen via mail of whatsapp gestuurd kan worden. Waar u ook voor kiest: de planning van de dag van de uitvaart moet min of meer bekend zijn, zodat de tekst opgesteld kan worden.
Ik kan u voorbeelden van rouwkaarten laten zien, tekstsuggesties doen en zal ook de verdere afstemming met de ontwerper en de drukker regelen. Mocht u een advertentie in een huis-aan-huis of dagblad willen, dan regel ik dat voor u.
Stap 9: verdere invulling dag van de uitvaart.
Als de datum van de dag van de uitvaart bekend is en de kennisgevingen zijn verstuurd, dan is het tijd om na te denken over de verdere invulling van de afscheidsplechtigheid.
Te denken valt aan: vervoer naar de plechtigheid, sprekers, muziek, fotopresentatie, bloemen, catering, persoonlijke rituelen, etc. etc.
Veel is mogelijk dus moeten ook veel keuzes gemaakt worden. Ik zal u hierin begeleiden. Van belang is dat het een uitvaart wordt die recht doet aan uw dierbare en troostrijk is voor de nabestaanden.
Stap 10: de dag van de uitvaart.
De dag van de uitvaart breekt aan. Ongeacht waar de uitvaart is, ik zorg altijd dat ik de locatie heb bezocht (zowel binnen als buiten Den Haag). Ik ben voorbereid en weet wat we kunnen verwachten. Op voorhand heb ik deze dag helemaal met u doorgesproken en u kunt erop vertrouwen dat ik bewaak dat deze dag verloopt zoals we hebben afgesproken.
U kunt zich volledig richten op het afscheid.
Na afloop van het afscheid, na het samenzijn, krijgt u van mij het condoleanceboek, de linten en kaarten die bij de bloemen zaten en eventuele aanvullende zaken. Daarna nemen wij ook afscheid.
Stap 11: de nazorg.
Een week of twee na de uitvaart, neem ik contact met u op om een afspraak te maken voor een nagesprek. Tijdens dat gesprek blikken we terug op de dag van de uitvaart. Ook bespreken we de mogelijkheden van ondersteuning bij de afhandeling van de nalatenschap (mocht daar behoefte aan zijn) of aanvullende hulp bij rouwverwerking.
Meer informatie?
Wanneer u meer wilt weten over het regelen van een uitvaart of wanneer u uw uitvaartwensen wilt bespreken, dan kunt u uiteraard contact met mij opnemen.
U kunt mij bellen op 070 – 21 44 369 of mailen naar info@mareuitvaartbegeleiding.nl.
Voor meer informatie over uitvaartbegeleiding in Den Haag (maar ook daarbuiten) kunt u kijken op www.mareuitvaartbegeleiding.nl.