Natuurbegraven

Een graf midden in een natuurgebied wat wordt onderhouden door de natuur. Elk seizoen een andere aanblik, eeuwigdurende rust.

De vraag naar de mogelijkheid van natuurbegraven in Nederland neemt toe. Het feit dat we ons steeds meer bewust zijn van onze invloed op natuur, milieu en klimaat, speelt hierbij een grote rol. 

Wanneer u kiest voor natuurbegraven, kunt u op een natuurbegraafplaats een laatste rustplaats in de natuur kiezen. Het graf is voor altijd, dat betekent eeuwigdurende grafrust. Een natuurgraf wordt dus nooit geruimd en zal altijd onderdeel blijven van de natuur.
De graven op een natuurbegraafplaats liggen niet netjes op een rijtje langs aangelegde paden, maar liggen verspreid door het natuurgebied, tussen bomen, heide, stuiken en soms water.

Op een natuurbegraafplaats is veel aandacht voor beheer, behoud en bescherming van natuur. Er wordt zorgvuldig omgegaan met de aanplant van bomen voor een gevarieerd bos en het beheer van de gronden moet bijdragen aan groei van bloemen en heide. 

Kiezen voor een natuurgraf

Er zijn verschillende redenen waarom men kiest voor een graf in de natuur.

  • Een natuurgraf wordt vaak bij leven gereserveerd, op een plek die u persoonlijk aanspreekt.
  • Door een graf in de natuur levert u een bijdrage aan natuurbehoud. Uw graf zal altijd natuur blijven.
  • De plek van uw graf, is een plek van herinnering, bezinning en rust in de natuur.
  • Het graf wordt onderhouden door de natuur, in alle seizoenen, nabestaanden hoeven hier niet meer naar om te kijken.
  • Vanwege de eeuwigdurende grafrust, hoeven nabestaanden niet na te denken over het al dan niet verlengen van grafrecht. Er is eeuwigdurend grafrecht.
  • Andere persoonlijke redenen, die voor ieder mens anders kunnen zijn.
Natuurbegraven den haag mare uitvaart

Natuurbegraven in Nederland

In Nederland zijn een kleine 40 natuurbegraafplaatsen. Niet op elke natuurbegraafplaats mag een kist begraven worden, soms gaat het alleen om urnengraven.
Hier vindt u een overzicht van alle natuurbegraafplaatsen in Nederland.

Natuurbegraven Nederland werkt samen met Natuurmonumenten en beheert 6 natuurbegraafplaatsen. Een 7e natuurbegraafplaats is in de laatste fase van ontwikkeling.

Natuurbegraafplaatsen van Waarde, is een samenwerking van 10 natuurbegraafplaatsen. Zij bundelen kennis en activiteiten ten gunste van een efficiënte bedrijfsvoering van de begraafplaatsen afzonderlijk. Hun aanpak is erop gericht om samen met landgoedeigenaren en natuurorganisaties natuurbegraafplaatsen te realiseren en te exploiteren.

Natuurbegraven in de regio Den Haag

In de directe omgeving van Den Haag is helaas geen natuurbegraafplaats.
De dichtstbijzijnde locatie is natuurbegraafplaats Zomerlanden, aangesloten bij Natuurbegraven Nederland. Zomerlanden is gelegen in Heinenoord, aan de Oude Maas en gelegen in een loofbos, met oude en nieuwe aanplant. Zomerlanden heeft op locatie alle faciliteiten voor het organiseren van een afscheid. 

Naar verwachting wordt in de nabije toekomst, dichtbij Hoek van Holland, een tweede natuurbegraafplaats dicht bij Den Haag gerealiseerd. Natuurbegraafplaats De Bonnenpolder. Vanuit Den Haag wordt dat de meest nabije locatie voor natuurbegraven. De natuurbegraafplaats komt te liggen aan de rand van het Staelduinse Bos. Straks kan dus ook een graf in de natuur gekozen worden in een polder- en duinboslandschap.

natuurbegraven afscheidsruimte terp boomschijf den haag mare uitvaart

Een natuurbegrafenis

Op de meeste natuurbegraafplaatsen zijn faciliteiten voor het houden van een afscheidsplechtigheid, net zoals bij reguliere begraafplaatsen en crematoria. Het afscheid kan persoonlijk worden ingevuld en hoeft niet in een zaaltje plaats te vinden, maar kan bijvoorbeeld ook onder een “terp-tent” of in de openlucht aan het graf. Doorgaans is de sfeer op een natuurbegraafplaats wat meer ontspannen dan op een reguliere begraafplaats.

Net als bij een reguliere begrafenis wordt een kist, mand, wade of urn begraven in de grond, maar in dit geval in een natuurgraf. Omdat het graf onderdeel is van de natuur moet er rekening gehouden worden met een aantal zaken.
Er mag bijvoorbeeld alleen gebruik gemaakt worden van biologisch afbreekbare materialen. Bij het uitkiezen van de omhulling van het lichaam (kist, mand, wade, etc.) moet daar rekening mee worden gehouden.
Ook persoonlijke spullen die meegegeven worden aan de overledene, moeten biologisch afbreekbaar zijn. Sieraden kunnen bijvoorbeeld niet mee met de overledene. 
De kleding van de persoon die is overleden, moet afbreekbaar zijn in de natuur.

Op een natuurgraf komt geen grafmonument of een gedenksteen. Dit gaat immers niet op in de natuur. Wel kan er een gegraveerde boomschijf op de plek van het graf geplaatst worden, wat op termijn opgaat in de natuur. Soms is het mogelijk een gedenkboom te planten.

Kosten van natuurbegraven

Een natuurgraf is in aanschaf prijzig, gemiddeld variërend tussen de
€ 4.000 en € 5.500, maar deze kosten zijn eenmalig. 
Het grafrecht is eeuwigdurend en hoeft dus nooit verlengd te worden, wat wel het geval is bij een regulier particuliergraf. Daarnaast worden er geen kosten gemaakt aan een grafsteen of -monument en grafbedekking. Immers, het graf gaat op in de natuur. De natuur zorgt voor het onderhoud, waardoor onderhoudskosten niet aan de orde zijn, in tegenstelling tot een reguliere begraafplaats. 

Uiteraard zijn er naast de kosten van het graf wel andere kosten waar u rekening mee dient te houden. Hierbij moet u denken aan de begraafkosten, maar ook de kosten van de uitvaartbegeleider, uitvaartkist, drukwerk, huur van de faciliteiten ten behoeve van een afscheidsceremonie, etc. 
Voor een gespecifieerde vrijblijvende kostenopgave, kunt u altijd contact met mij opnemen.

Natuurbegraven den haag mare uitvaart