Steeds meer zijn we ons bewust van onze invloed op milieu en klimaat. Onze bewuste omgang met duurzaamheid is een trend die we terugzien in de wijze waarop mensen invulling geven aan begraven of cremeren. Dit zien we onder andere terug in de groeiende populariteit van natuurbegraven. Inmiddels zijn er in Nederland 38 natuurbegraafplaatsen.
Wat is natuurbegraven?
Het kenmerk van natuurbegraven is dat het graf op gaat in de natuur. Het graf is er voor altijd, wat eeuwigdurende grafrust betekent. Het graf zal dus nooit worden geruimd. Dit eeuwigdurend grafrecht wordt vastgelegd in een akte waar ook de gps-coördinaten van het graf op vermeld staan.
Op een natuurbegraafplaats is veel aandacht voor beheer, behoud en bescherming van natuur. Er wordt zorgvuldig omgegaan met de aanplant van bomen voor een gevarieerd bos en het beheer van de gronden moet bijdragen aan groei van bloemen en heide.
De graven op een natuurbegraafplaats liggen niet netjes op een rijtje langs aangelegde paden, maar liggen verspreid door het natuurgebied, tussen bomen, heide, stuiken en soms water.
Wat zijn de voordelen van natuurbegraven?
Het voordeel van natuurbegraven is, zoals al genoemd, de eeuwigdurende grafrust. Daarnaast kunt u zelf de plek uitzoeken, waar u begraven wilt worden. Nabestaanden niet worden belast met het onderhoud van het graf of verlenging van grafrechten. Tot slot draagt u bij aan het behoud van de natuur.
Wat zijn de kosten?
De kosten van een natuurgraf zijn doorgaans hoger dan van een regulier graf, maar deze kosten zijn éénmalig. U heeft geen kosten aan een grafmonument, onderhoudskosten of kosten met betrekking tot verlenging van het grafrecht.
Aandachtspunten bij natuurbegraven
Wanneer u begraven wilt worden op een natuurbegraafplaats moet u met een aantal dingen rekening houden. Allereerst moet alles wat begraven wordt afbreekbaar zijn. Zo mogen sierraden en een bril niet mee begraven worden, kleding dient van natuurlijk afbreekbaar materiaal te zijn evenals andere spullen die meegaan in het graf.
De omhulling (kist, mand of wade) waarin begraven wordt, moet volledig gemaakt zijn van natuurlijk afbreekbare materialen.

Op een natuurgraf wordt geen grafsteen geplaatst en het is ook niet mogelijk om zelf bomen, struiken of bloemen te planten. Vaak wordt een schijf van een boomstam of een zwerfkei gebruikt om het graf te markeren. Op sommige natuurbegraafplaatsen zijn gps-coördinaten de enige mogelijkheid om het graf terug te vinden.
Hoe gaat een natuurbegrafenis?
Eigenlijk is een natuurbegrafenis niet anders dan een reguliere begrafenis. De uitvaart kunt u vorm geven zoals u dat wenst. Een afscheidsdienst in een rouwcentrum of op een locatie naar uw keuze is mogelijk, evenals een ceremonie bij het graf zelf.
Natuurbegraven in Den Haag
In de directe omgeving van Den Haag is helaas geen natuurbegraafplaats. Wanneer u zo dicht mogelijk in de buurt van Den Haag begraven wilt worden op een natuurbegraafplaats dan is er een mogelijkheid in Gouda bij crematorium en (natuur)begraafplaats IJsselhof. Daarnaast kunt u terecht bij natuurbegraafplaats Zomerlanden in Heinenoord, aan de Oude Maas. Ook de algemene begraafplaats Hofwijk, in Rotterdam, heeft een gedeelte voor natuurbegraven. Uiteraard is het ook mogelijk een natuurbegraafplaats te kiezen buiten de directe omgeving van Den Haag. Op de website van Natuurbegraven Nederland ziet u een overzicht van natuurbegraafplaatsen in het hele land.
Informatie
Mocht u meer informatie willen over de mogelijkheden van een natuurbegrafenis, ook buiten de regio Haaglanden, dan kunt u uiteraard contact met mij opnemen. U vindt ook meer informatie op de website, op de pagina over natuurbegraven. Samen met u zal ik bekijken welke mogelijkheden er zijn die voldoen aan uw wensen. U kunt bellen naar 070 – 2144 369 of mailen naar info@mareuitvaartbegeleiding.nl.