Een uitvaart brengt kosten met zich mee. In Nederland betaalt u voor een uitvaart gemiddeld tussen de € 6.000,- en € 10.000,-. Het kan voor minder, maar uitschieters naar boven zijn ook denkbaar. Een uitvaart is maatwerk en de kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen en de invulling die u wilt geven aan het afscheid van uw dierbare.
Welke factoren spelen een rol bij de uitvaart kosten?
Er zijn een aantal factoren die een belangrijke rol spelen met betrekking tot de kosten van een uitvaart. U moet onder ander denken aan:
– begraven of cremeren;
– laatste verzorging en omhulling van het lichaam;
– kennisgeving van overlijden;
– verblijf na overlijden / opbaring en eventuele condoleance bijeenkomst;
– rouwvervoer;
– invulling plechtigheid en catering;
– uitvaartbegeleiding.
Alle bovengenoemde punten zal ik kort toelichten, waardoor u meer inzicht krijgt in de afwegingen die u kunt maken en hoe deze van invloed zijn op de eindfactuur.
Begraven of cremeren
Een belangrijke factor in de totaalkosten van een uitvaart is de keuze tussen begraven of cremeren. Over het algemeen geldt dat cremeren goedkoper is dan begraven. De kosten van begraven zijn afhankelijk van het soort graf dat u kiest; een algemeen graf, een particuliergraf of een natuurgraf. De kosten verschillen per gemeente en ook per begraafplaats. Daarnaast heeft u ook kosten die na de begrafenis aan de orde zijn. U moet hierbij denken aan kosten voor grafbedekking, grafmonument of gedenksteen, onderhoudskosten en eventuele verlengingskosten wanneer het grafrecht verloopt.
De laatste verzorging en de omhulling van het lichaam
Nadat iemand overlijdt wordt de overledene verzorgd. Bij deze verzorging moet u denken aan het wassen van het lichaam, het sluiten van de ogen en mond van de overledene en het kleden.
Wanneer bijvoorbeeld een pacemaker verwijderd moet worden of u wenst dat de overledene ook cosmetisch wordt verzorgd, dan brengt dat extra kosten met zich mee.
In Nederland is het verplicht bij het begraven of cremeren van een overledene, het lichaam te omhullen. Dat kan in een uitvaartkist, een mand of een wade. Welke omhulling u kiest, heeft impact hebben op de kosten van de uitvaart. Kisten zijn te koop vanaf een paar honderd euro, maar er zijn ook kisten die qua prijs meer dan drieduizend euro kosten. De prijs van een uitvaart kist is afhankelijk van hoe de kist gemaakt is, van welke materiaal deze gemaakt is, het soort handgrepen en de bekleding.
Kennisgeving van overlijden
Het kenbaar maken van een overlijden kan op verschillende manieren. U kunt rouwkaarten verzenden, digitaal mensen informeren en een advertentie plaatsen.
Bij het verzenden van rouwkaarten heeft u te maken met kosten voor de opmaak van de kaart, het drukken van de kaart en de verzendkosten. De keuze van de papiersoort, de afmetingen van de kaart en het aantal kaarten dat u gaat verzenden, zijn van invloed op de prijs.
Rouwadvertenties kunnen een behoorlijke invloed hebben op de eindfactuur. De kosten van een advertentie op een doordeweekse dag in een plaatselijk weekblad zijn aanzienlijk lager dan de kosten van een advertentie in de zaterdageditie van een landelijk dagblad.
Wanneer u kiest voor digitale kennisgeving, kunt u de digitale opmaak professioneel laten verzorgen wat opmaakkosten met zich meebrengt, maar uiteraard kunt u ook zelf een bericht maken.
Verblijf na overlijden / opbaring en condoleancebezoek
Na overlijden zal de overledene, voordat de uitvaart plaatsvindt, nog enkele dagen ergens verblijven. U kunt kiezen voor een thuisopbaring, maar iemand kan ook overgebracht worden naar een algemene koelruimte in een rouwcentrum of naar een 24-uurs rouwkamer.
Bij een thuisopbaring heeft u te maken met de huurkosten van opbaarmaterialen, zoals bijvoorbeeld een koeling. Wanneer de overledene in een algemene koeling verblijft zijn daar kosten per etmaal aan verbonden. Het zelfde geldt voor de 24-uurs rouwkamer. Dit is verreweg de meest prijzige mogelijkheid, maar daar staat tegenover dat u 24 uur per dag uw dierbare kunt bezoeken.
Wanneer u voorafgaand aan de uitvaart een condoleancebezoek wilt organiseren, wordt hiervoor een ruimte gehuurd en eventueel catering geregeld. Een condoleancebezoek aan huis kost uiteraard minder dan een bezoek bij een rouwcentrum, kerk of andere externe locatie. De kosten zijn afhankelijk van hoe u invulling geeft aan het condoleancebezoek en hangen samen met waar de overledene verblijft.
Rouwvervoer
Wanneer de overledene overgebracht moet worden van de plaats van overlijden naar bijvoorbeeld een 24-uurskamer, zijn daar kosten aan verbonden. Daarnaast kan het zo zijn dat de overledene op de dag van de uitvaart overgebracht moet worden van een rouwcentrum of vanuit huis, naar de locatie van de uitvaart. Vaak wordt dan gekozen voor staatsie-vervoer. U kunt de keuze van de rouwauto overlaten aan de vervoerder (de goedkoopste optie) of zelf kiezen voor een specifieke rouwauto. Deze komen in diverse soorten en maten, maar u kunt ook kiezen voor vervoer in een motor met zijspan, met een koets voortgetrokken door paarden of bijvoorbeeld de uitvaartbus. Naast het vervoer van de overledene kunt u voor een deel van het gezelschap ook gebruikmaken van volgauto’s Uw persoonlijke voorkeur met betrekking tot het rouwvervoer is van invloed op de kosten.
Invulling dag van de uitvaart en catering
Voorafgaand aan een crematie of een begrafenis wordt vaak gebruik gemaakt van de aula van een rouwcentrum of crematorium of de kerk. U betaalt voor het gebruik van deze ruimtes. De prijs hangt af van de tijd die u nodig denkt te hebben in een aula. Voor een kerk geldt doorgaans een vast bedrag. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van een alternatieve uitvaartlocatie. In dat geval is het van belang goed uit te zoeken wat de kosten van de alternatieve locatie zijn, maar ook met welke eventuele bijkomende kosten u nog rekening dient te houden (bv. de inhuur van audio- en visuele techniek, catering op locatie, etc. etc.).
Wanneer u een afscheidsplechtigheid wilt opnemen op usb-stick of live wilt streamen, wordt dit extra in rekening gebracht door het rouwcentrum. Een kerk is hier doorgaans niet op ingericht en hiervoor zal dus een bedrijf ingehuurd moeten worden, dat dit voor u verzorgt.
Na afloop van de plechtigheid wordt vaak nog een gelegenheid tot samenzijn georganiseerd. Een belangrijke kostenpost is de catering. Wat gaat u schenken en aanbieden om te eten? Gaat u voor een plakje cake of kiest u liever voor petit-fours, belegde broodjes, bittergarnituur, etc. Afhankelijk van het aantal belangstellenden en wat genuttigd wordt, is de catering van grote invloed op de eindfactuur.
De uitvaartbegeleiding
De kosten voor de dienstverlening van de uitvaartbegeleider zijn een belangrijke post op de eindfactuur. Er zijn uitvaartbegeleiders die afrekenen op basis van een uurtarief, maar veel uitvaartbegeleiders werken met een vast aannametarief. Dit aannametarief vergoedt alle diensten die de uitvaartbegeleider verleent. Er zijn ook uitvaartbegeleiders die een aannametarief hanteren waarin een aantal vaste kosten al zijn opgenomen. Aanvullend op de kosten voor dienstverlening, zijn bijvoorbeeld ook de basisverzorging en een uitvaartkist in het tarief verwerkt.
Begroting, transparantie met betrekking tot de kosten
Om verrassingen uit te sluiten adviseer ik altijd een begroting op te vragen bij de uitvaartbegeleider. Van mij krijgt u deze binnen 48 uur na ons eerste gesprek. Uiteraard kunt u ook gaandeweg het proces vragen naar de kosten van diverse keuzemogelijkheden en eventuele goedkopere opties.
Wanneer het overlijden nog even op zich laat wachten, of nog lang niet in zicht is, kunt u uiteraard ook een afspraak met mij maken, om uw wensen door te nemen. Op basis van uw wensen zal ik vervolgens, geheel vrijblijvend, de kosten voor u op een rij te zetten.
Informatie
Wanneer u uw wensen wilt doorspreken, meer informatie wilt over de kosten van een uitvaart in de regio Den Haag dan sta ik u graag vrijblijvend te woord.
U kunt contact met mij opnemen op 070 – 2144 369 of mailen naar info@mareuitvaartbegeleiding.nl. Voor meer informatie over uitvaartbegeleiding in Den Haag kunt u kijken op www.mareuitvaartbegeleiding.nl.