Direct na overlijden
Wanneer een dierbare is overleden, kunt u mij dag en nacht bellen.
Naast emoties die spelen rondom het verlies van een dierbare, moeten tegelijkertijd verschillende zaken geregeld worden. Na uw telefoontje kom ik direct naar u toe of we spreken een voor u passend moment af.
Neem vooral de tijd en de rust om nog even alleen afscheid te nemen. Vanaf het moment dat ik er ben zullen we, in overleg met elkaar, één en ander in gang gaan zetten.
Direct na overlijden zijn er een aantal zaken die gaan spelen.
Schouw door de arts
Van belang is dat een arts eerst formeel het overlijden vaststelt. Eerder mag uw dierbare niet verzorgd of verplaatst worden. Wanneer er geen sprake is van bijzondere omstandigheden, laat de arts twee documenten achter:
- Verklaring van overlijden (het A-formulier);
- Ingevuld formulier voor het CBS, ten behoeve van de statistiek
(het B-formulier).
Met het A-formulier kan ik aangifte van overlijden voor u doen bij de gemeente. De gemeente verschaft een verlof tot begraven of cremeren en de Akte van overlijden.

De laatste verzorging - Thuis
De laatste verzorging - Ziekenhuis

Bijzondere omstandigheden
Euthanasie
Euthanasie is een niet-natuurlijke dood. In dat geval geldt er een andere procedure. De euthanasie is altijd gepland en wordt uitgevoerd door de huisarts of een andere (vertrouwens)arts. De arts die de euthanasie uitvoert, informeert de GGD na het overlijden. De GGD stuurt een tweede arts. Deze zal de dood formeel vaststellen en controleren of de euthanasie op een juiste manier is uitgevoerd.
De arts laat een brief voor de uitvaartbegeleider achter. Deze zal de juiste formulieren regelen bij de GGD en de officier van justitie, zodat aangifte van het overlijden kan worden gedaan bij de gemeente.
Wanneer de tweede arts is vertrokken, kan de laatste verzorging plaatsvinden.
Verdachte omstandigheden
Wanneer er sprake is van verdachte omstandigheden, moet er nader onderzoek worden gedaan naar de doodsoorzaak. Bel altijd 112 en hulp komt met spoed naar u toe. Vervolgens zal, wanneer politie en/of de lijkschouwer het nodig acht, het lichaam onderzocht worden door een forensisch arts. Uiteindelijk wordt natuurlijk of niet-natuurlijk overlijden vastgesteld en volgt de “Verklaring van geen bezwaar”, welke nodig is om het “verlof” te verkrijgen van de gemeente om te mogen cremeren of begraven.