De uitvaart
Samen komen we tot een passende invulling van het afscheid op de dag van de uitvaart.
Ongeacht religie, cultuur of levensvisie vind ik het belangrijk de plechtigheid dusdanig vorm te geven, dat deze aansluit bij uw dierbare en dat het u en andere nabestaanden steunt.
De afscheidsplechtigheid is het moment waarbij u met elkaar stilstaat bij het leven van uw dierbare. Dat kan door middel van sprekers, het delen van mooie momenten, muziek, rituelen of een religieuze invulling. Het kan in een aula bij een crematorium of begraafplaats, maar ook op een alternatieve locatie, zoals bijvoorbeeld de kantine van de sportclub, uw eigen huiskamer of op het strand. Er is veel mogelijk en alles is bespreekbaar.
Met elkaar komen we in de dagen voorafgaand aan de dag van de uitvaart tot een waardevol, troostrijk en persoonlijk afscheid.
Keuze: cremeren of begraven
Na het overlijden van uw dierbare is een van de eerste keuzes: cremeren of begraven. Veel mensen hebben bij leven te kennen gegeven waar hun voorkeur naar uit gaat en soms is het ook vastgelegd in een document of een boekje betreffende de laatste wensen. Wanneer u niet weet wat de voorkeur van uw dierbare was, dan kunt u kiezen waar u zich het meest prettig bij voelt.
Jaren lang is begraven de standaard geweest, maar tegenwoordig kiest twee derde van de mensen voor een crematie. Een crematie is vaak goedkoper dan een begrafenis, wat een veel voorkomende reden is voor de keuze.
Wanneer gekozen wordt voor begraven, is dat vaak omdat er behoefte is aan een plek om heen te kunnen gaan. Maar ook kan het traditie zijn binnen een familie, is er een familiegraf of is sprake van religieuze overwegingen.
Steeds vaker speelt duurzaamheid een rol wanneer invulling wordt gegeven aan een uitvaart. Zowel bij cremeren als begraven zijn er diverse duurzame mogelijkheden, die ik graag met u bespreek.
Cremeren
Wanneer u kiest voor cremeren vindt de daadwerkelijke crematie vaak direct na de afscheidsplechtigheid plaats. In veel gevallen mag u uw dierbare begeleiden naar de ovenruimte en ook aanwezig zijn bij de invoer in de oven.
Voorafgaand aan de invoer, wordt een nummer toegekend aan de overledene. Dat nummer is gegraveerd in een vuurvast steentje en gaat mee de oven in. Ook na de crematie blijft het steentje bij de as. Hierdoor kan altijd de identiteit van de overledene achterhaald worden.
Het crematieproces duurt tussen de 75 en 90 minuten. Na de crematie worden alle (edel)metalen uit het as verwijderd. Een speciaal bedrijf koopt deze (edel)metalen op en deze worden vaak weer hergebruikt. De opbrengst gaat naar het C.J. Vaillantfonds, dat zorg gerelateerde goede doelen steunt.
De as van uw dierbare mag na een maand opgehaald worden bij het crematorium. De as kunt u verstrooien op een plek waar een bijzondere band mee is, zoals bijvoorbeeld het strand, de zee, in een bos of in uw eigen tuin. U kunt de as ook in een (sier)urn thuis bewaren of deze begraven in een urnengraf of bijzetten in een columbarium of urnennis. Op deze manier ontstaat alsnog een tastbare herdenkingsplek. Daarnaast is de mogelijkheid wat as van uw dierbare te laten verwerken in een gedenksieraad of een tatoeage. Dit is niet alleen persoonlijk, maar u kunt op deze manier ook altijd een stukje van uw dierbare bij u dragen.
Begraven
Wanneer u kiest voor begraven kunt u kiezen uit verschillende soorten graven. U heeft de keuze uit een algemeen graf of een particuliergraf. Steeds vaker wordt er ook gekozen voor een graf op een natuurbegraafplaats.
Een algemeen graf
Een algemeen graf is de goedkoopste optie. Het graf wordt toegewezen door de begraafplaatsbeheerder en u huurt het graf voor minimaal 10 jaar. Na 10 jaar mag de beheerder het graf ruimen. In een algemeen graf worden mensen 2 à 3 mensen, zonder enige (familie)band bij elkaar begraven. Op een algemeen graf komt een kleine grafbedekking omdat er ruimte moet zijn voor gemiddeld 3 verschillende monumenten. Een algemeen graf kunt u niet verlengen.
Een particulier graf
Een particulier graf (ook wel familiegraf genoemd) wordt uitgegeven voor tenminste 20 jaar, met de mogelijkheid het graf te verlengen. U kunt het graf doorgaans zelf uitkiezen, uit de op dat moment beschikbare graven op de begraafplaats van uw keuze. De nabestaande, die rechthebbende van het graf wordt, bepaalt onder andere wie er in het graf begraven mag worden, maar ook of het verlengd wordt. In een particulier graf is ruimte om eventueel een urn bij te zetten.
Naast de kosten voor het graf moet u ook rekeninghouden met de kosten voor grafbedekking, zoals een grafsteen en beplanting. Een begraafplaats brengt doorgaans onderhoudskosten in rekening. Dat gaat niet specifiek om het graf, maar betreft het onderhoud van de begraafplaats in het algemeen.
Een natuurgraf
Natuurbegraven is een mooie en duurzame manier van begraven. De graven liggen niet netjes in een rijtje, maar liggen her en der verspreid door het gebied. Na de begrafenis draagt de natuur zorg voor het graf, zodat dit na verloop van tijd weer één wordt met de omgeving. De grafrechten worden eeuwigdurend afgekocht. Dit brengt wel kosten met zich mee, maar er is geen sprake van onderhoudskosten, een grafmonument of eventuele verlengingskosten.
Naast cremeren en begraven zijn, op dit moment, in Nederland nog twee andere mogelijkheden met betrekking tot de bestemming van het lichaam. Het is mogelijk het lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap (dit moet bij leven geregeld worden) en een zeemansgraf.
Mocht u meer informatie willen, dan kunt u uiteraard contact met mij opnemen.