Mensen kiezen steeds minder vaak voor een begrafenis. In Nederland kiest namelijk 68% van de mensen voor een crematie. Dit percentage neemt jaarlijks alleen maar toe. Waarom kiezen mensen toch nog voor begraven en waar krijgt u mee te maken bij een begrafenis?
Waarom begraven?
Eén van de eerste keuzes die gemaakt wordt na het overlijden van een dierbare is de keuze tussen begraven of cremeren. Vaak is de wens van de overledene bij nabestaanden wel bekend, of dit is vastgelegd in een document betreffende de laatste wensen.
Alhoewel er tegenwoordig vaker gekozen wordt voor een crematie, vinden er uiteraard ook nog begrafenissen plaats. Wanneer er wel wordt gekozen voor een begrafenis is dat vaak omdat het een traditie binnen de familie is, mogelijk is er al een familiegraf of er zijn religieuze afwegingen. Een andere veel voorkomende reden is dat nabestaanden een plek willen hebben die ze kunnen bezoeken.
Soorten graven
Wanneer u kiest voor begraven, kunt u uit drie soorten graven kiezen:
- Algemeen graf: een door de begraafplaatsbeheerder toegewezen graf, met een grafrust van in ieder geval 10 jaar (wettelijk minimum). Hierin worden 2 à 3 mensen begraven, zonder enige (familiaire)band. Verlenging van het graf is niet mogelijk.
- Particulier graf: dit wordt ook wel een familiegraf genoemd. Het wordt uitgegeven voor minimaal 20 jaar en het grafrecht kan verlengd worden. Een particulier graf biedt meestal ruimte aan 2 tot 4 mensen, dat verschilt per begraafplaats. U kunt een particulier graf doorgaans uitzoeken op de begraafplaats van uw keuze, uit de op dat moment beschikbare graven.
- Natuurgraf: een graf in de natuur, op een natuurbegraafplaats. Een natuurgraf ligt niet netjes met de andere graven in een rijtje, de graven liggen vaak verspreid door het landschap. Het is de bedoeling dat het graf na verloop van tijd weer opgaat in de omgeving. Een natuurgraf koopt u voor onbepaalde tijd. Vaak is het graf alleen nog terug te vinden aan de hand van gps-coördinaten.
De kosten van begraven
De kosten van een uitvaart zijn wat anders dan de kosten van een begrafenis. De begrafeniskosten bestaan uit de kosten voor o.a. de grafrechten, de onderhoudskosten, de feitelijke begrafenis en eventueel de huur van de kerk of aula voor de afscheidsplechtigheid en/of de ontvangstruimte na afloop van de plechtigheid en de begrafenis.
Het soort graf wat u kiest is van grote invloed op de totaal kosten.
Een algemeen graf brengt de minste kosten met zich mee. In Den Haag betaalt u enkel het grafrecht en het onderhoud aan het graf, maar u betaalt niet voor het graf zelf. Daarnaast is er alleen ruimte voor een naamsteen (van beperkte afmetingen), waardoor de grafbedekking relatief lage kosten met zich meebrengt. Een algemeen graf is voor 10 jaar en verlenging is niet mogelijk.
Een particulier graf koopt u in Den Haag voor minimaal 20 jaar. De kosten verschillen, dit is afhankelijk van het soort graf (een zandgraf of een keldergraf) en de duur van het grafrecht. Daarnaast is de specifieke plek op de begraafplaats soms ook van invloed op de prijs. Verder dient u jaarlijkse onderhoudskosten te betalen zorg te dragen voor passende grafbedekking (gedenksteen/grafmonument en beplanting). Wanneer het grafrecht verloopt na 20 jaar, kunt u dit verlengen, maar dat brengt opnieuw kosten met zich mee. U kunt een graf ook voor onbepaalde tijd kopen.
Een natuurgraf koopt u voor onbepaalde tijd. Immers, het graf gaat op in de natuur. Omdat u een graf voor onbepaalde tijd koopt, is de aanschaf prijzig. Echter, na de begrafenis wordt het graf ongemoeid gelaten. Er zijn geen kosten voor onderhoud of grafbedekking. Natuurbegraven is in Den Haag niet mogelijk, maar door heel Nederland zijn er diverse mogelijkheden. De kosten zullen per natuurbegraafplaats verschillend zijn.
De kosten van de gemeentelijke begraafplaatsen liggen doorgaans lager dan die van de niet-gemeentelijke begraafplaatsen.
Begraven in Den Haag en omstreken
Wanneer u kiest voor een begrafenis in Den Haag en omgeving, zijn er uiteenlopende mogelijkheden. Den Haag heeft twee gemeentelijke begraafplaatsen en zes niet-gemeentelijke begraafplaatsen.
Begraafplaats Westduin is één van de twee gemeentelijke begraafplaatsen en relatief nieuw. Begraafplaats Oud Eik en Duinen (niet-gemeentelijk) is de oudste begraafplaats van Den Haag en bestaat al sinds 1247. Het naastgelegen Nieuw Eykenduyen heeft een volledig gerenoveerd afscheidshuis. Ook zijn er katholieke begraafplaatsen zoals o.a. St. Petrus Banden en St. Barbara. In Loosduinen treft u de protestantse begraafplaats Abdijkerkhof.
In de regio rondom Den Haag treft u ook verschillende soorten begraafplaatsen in onder meer Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, het Westland en Delft.
De dag van de begrafenis
Net als bij cremeren, is voorafgaand aan een begrafenis doorgaans een (evt. kerkelijke) afscheidsplechtigheid. Aan het einde van de plechtigheid wordt de overledene overgebracht naar de begraafplaats. De afstand die de kist met de overledene aflegt naar het graf, al dan niet gevolgd door nabestaanden en soms ook belangstellenden, wordt de grafloop genoemd. Afhankelijk van de afstand die moet worden afgelegd kan de kist gedragen worden door familieleden of professionele dragers, of gereden worden met een loopkoets of een rijdende baar.
Bij het graf wordt de kist met de overledene op het graf gezet (op de graflift of op balkjes). Met de familie wordt op voorhand besproken wat er aan het graf gaat gebeuren. Zijn er nog sprekers, wil de familie nog bloemen meegeven, etc. etc.
Vooraf bespreek ik ook of de kist op het graf bovengronds moet blijven staan of dat u aanwezig wilt zijn bij het laten zakken van de kist. Een tussenvorm is de kist tot “het maaiveld” laten zakken, waarbij de deksel dan op gelijke hoogte met de grond is.
De kist laten zakken kan op twee manieren: mechanisch met een graflift, of handmatig met touwen. Niet elke begraafplaats heeft een graflift, dus dan moet het handmatig, maar er zijn ook begraafplaatsen die niet willen dat er met touwen begraven wordt. Ik zal de mogelijkheden altijd op voorhand met u doorspreken en waar mogelijk en gewenst kunt u zelf meehelpen. Belangstellenden brengen aan het graf doorgaans de laatste groet. Als laatste neemt de naaste familie afscheid.
Wanneer iedereen vertrokken is bij het graf, wordt het graf gesloten door de begraafplaatsmedewerkers en worden de eventuele bloemstukken op het graf gelegd.
Grafmonumenten en gedenkstenen
Op een graf komt doorgaans een grafsteen of gedenksteen. Een grafsteen kan tegenwoordig van allerlei soorten materialen gemaakt worden. Van natuursteen, graniet of roestvrij staal, maar ook van glas of bijvoorbeeld versteend hout. De mogelijkheden zijn uiteenlopend. Uiteindelijk gaat het om uw persoonlijke voorkeur.
Vaak laat het grafmonument of de grafbedekking even op zich wachten. Gedurende die periode wordt het graf niet gemarkeerd en zult u daar zelf iets op moeten bedenken. Wanneer Mare Uitvaartbegeleiding de begrafenis voor u regelt, krijgt u van mij een tijdelijke grafmarkeerder.
Informatie
Wanneer u meer informatie wilt over de mogelijkheden rondom begraven in de regio Den Haag, een rondleiding wilt bij een begraafplaats, of meer wilt weten of het hele proces, dan sta ik u graag te woord. U kunt contact met mij opnemen op 070 – 2144 369 of mailen naar info@mareuitvaartbegeleiding.nl. Voor meer informatie over uitvaartbegeleiding in Den Haag kunt u kijken op www.mareuitvaartbegeleiding.nl.