Het is een scenario waar niemand graag aan denkt, maar het overlijden van een dierbare in het buitenland tijdens een vakantie of zakenreis kan helaas voorkomen. Behalve dat het een zeer emotionele gebeurtenis is, krijgt u te maken met organisaties buiten uw eigen vertrouwde omgeving, waardoor het nog ingrijpender kan zijn.
Wat u moet doen in zo’n situatie, welke stappen er te zetten zijn en waar u rekening mee moet houden, leg ik u uit.
Melden van overlijden in het buitenland
Net als in Nederland moet u, wanneer iemand overlijdt, het overlijden officieel melden. Dat doet u bij een arts die het overlijden en de doodsoorzaak vervolgens formeel zal vaststellen.
Wanneer het overlijden het gevolg is van een ongeluk of misdrijf, moet ook de politie ingeschakeld worden. Het lichaam van uw dierbare zal in beslag worden genomen voor nader onderzoek, maar zodra dat is afgerond wordt het weer vrijgegeven en volgt het verdere reguliere proces.
Verzekering
Wanneer u een reisverzekering heeft afgesloten, informeer deze dan zo spoedig mogelijk. Dit kan via het alarmnummer van de verzekeraar. Wanneer u geen reisverzekering heeft afgesloten, informeert u dan uw zorgverzekering.
Vraag na of uw (reis)verzekering repatriëring vanuit het buitenland dekt en of kosten van uw (eventuele) langere verblijf gedekt worden.
Doorgaans wordt repatriëring van de overledene vanuit de reisverzekering geregeld. Als de overledene geen dekking voor de repatriëring vanuit de reisverzekering of zorgverzekering had maar wel een uitvaartverzekering, dan kan de repatriëring daaruit vergoed worden.
De verzekeringsorganisatie werkt over het algemeen samen met een gespecialiseerd repatriëringsbedrijf dat wordt ingeschakeld om uw dierbare naar Nederland te brengen. Ook regelen zij de formele documenten met de lokale autoriteiten, zoals:
- akte van overlijden;
- laissez-passer (wordt afgegeven door de autoriteiten om het vervoer van een overledene over internationale grenzen mogelijk te maken).
Geen verzekering
Als u geen verzekering heeft, kunt u overwegen uw dierbare te begraven of te cremeren in het land waar u verblijft. Vaak liggen die kosten lager dan de kosten voor repatriëring naar Nederland.
Wanneer u uw dierbare wilt laten overbrengen naar Nederland, zal u zelf de repatriëring moeten regelen. U kunt hiervoor ook een uitvaartondernemer in Nederland bellen, die dit voor u regelt. Deze kent de wegen en begeleidt u in de te nemen stappen. Uiteraard kan Mare Uitvaartbegeleiding u hierin bijstaan.
Neem ook contact op met de ambassade of het consulaat in het land waar u verblijft. De ambassade kan u helpen met het verkrijgen van de benodigde documenten. Wanneer u Mare Uitvaartbegeleiding (of een andere uitvaartondernemer) heeft ingeschakeld, zal dat voor u geregeld worden.
Repatriëring van de overledene
De repatriëring van een overledene naar Nederland is een kostbare aangelegenheid en de kosten variëren tussen € 1.500 en € 12.000, afhankelijk van het land waar de overledene zich bevindt.
Repatriëring gaat doorgaans per vliegtuig, maar is de afstand binnen een straal van 1.500 km van Nederland, dan kan het goedkoper en sneller zijn dit per (rouw)auto te doen.
Om het lichaam te mogen repatriëren wordt het eerst voorbereid. Het wordt gebalsemd om het ontbindingsproces te vertragen. Dat is in sommige landen vereist en vaak wenselijk omdat de tijd tussen overlijden en uitvaart langer kan zijn dan normaal en koeling niet altijd mogelijk is. Vervolgens wordt het lichaam in een speciale zinken kist geplaatst. Deze kist is lucht- en waterdicht. De zinken kist wordt vervolgens in een reguliere houten uitvaartkist geplaatst voor het transport.
Hoe lang het transport vanuit het buitenland naar Nederland duurt, kan variëren van enkele dagen tot meerdere weken. Dit is afhankelijk van waar iemand is overleden, wat de doodsoorzaak is geweest, welke transportmogelijkheden er zijn en welke formaliteiten doorlopen moeten worden.
Het is niet altijd mogelijk of wenselijk om bij uw dierbare in het buitenland te blijven. U kunt altijd vooruit reizen naar Nederland en alvast starten met de voorbereidingen van de uitvaart. Wanneer u vooruit reist, neemt u dan spullen van (emotionele) waarde mee naar huis en laat deze niet achter bij uw dierbare.
Aankomst in Nederland
Bij repatriëring van een overledene naar Nederland wordt meestal gebruikgemaakt van Schiphol. Schiphol beschikt over een eigen mortuarium en is uitgerust en bekend met alles wat komt kijken bij een repatriëring. Wat gebeurt er bij aankomst:
- De kist met de overledene wordt gecontroleerd bij de douane. De overlijdensakte wordt gecontroleerd, evenals de “laissez-passer” voor de overledene.
- De uitvaartbegeleider die u heeft ingeschakeld neemt de kist met de overledene in ontvangst en is vanaf dat moment verantwoordelijk.
- In het mortuarium wordt de zinken kist verwijderd en wordt bekeken of er nog aanvullende verzorging van de overledene nodig is.
- Als u bent meegevlogen met uw dierbare, wordt u opgevangen door het luchthavenpastoraat. Zij zorgen ervoor dat mensen die u komen ophalen langs de douane kunnen en u op een rustige plek kunnen ontmoeten. Daarnaast helpen ze bij het ophalen van uw bagage en de afhandeling bij de douane. Deze dienstverlening is kosteloos.
- De uitvaartbegeleider draagt zorg voor het overbrengen van uw dierbare naar een bestemming van uw keuze (rouwcentrum, crematorium, begraafplaats, etc.) en verzorgt alles wat verder nodig is tot en met de uitvaart.
Meer informatie?
Wanneer uw dierbare is overleden in het buitenland en u heeft hulp nodig, bel: 06 – 274 286 58. Het nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Wilt u meer wilt weten over de dienstverlening van Mare Uitvaartbegeleiding, dan kunt u uiteraard ook contact met mij opnemen. U kunt mij bellen op 070 – 21 44 369 of mailen naar info@mareuitvaartbegeleiding.nl. Daarnaast kunt u informatie over uitvaartbegeleiding in Den Haag (maar ook daarbuiten) vinden op www.mareuitvaartbegeleiding.nl.